Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli korzystna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Dlaczego tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
z kawą
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie przeróżne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle analogiczne, to jednak się różnią.
Kawa Peru Tunki
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok i ubóstwia ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją integrować z aromatami, wskutek tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dokładnie skład artykułu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.