Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich wariantów, jakie daje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. Fajna restauracja włoska w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film